Vücuttaki Kırmızı Benler

Bu yazıda doğuştan var olan küçük veya çok geniş hemanjiom ve şarap lekesi dışında zamanla ortaya çıkan ve özellikle kırklı yaşlardan sonra giderek sayısı artan küçük kırmızı benler anlatılacaktır. Kan beni de denmektedir. Diğerleri hemanjiom olarak faklı sitelerde ele alınmıştır.

Vücuttaki Kırmızı Benler

Chery de denilen bu küçük kırmızı benler özellikle vücudun gövde kısmında görülür kol ve bacaklarda daha seyrektir. 1 mm ile 5 mm arasında değişen hafif kabarık parlak kızıl renkli yapılardır.

Vücuttaki Kırmızı Ben Tedavisi

Tedavisi son derece basittir radyo frekansla saniyeler içinde bir daha tekrarlamayacak şekilde iz kalmadan tedavi edilebilimektedir. Bölgesel uyuşturucuya ihtiyaç duyulmayacak kadar hafif bir acı olur. İşlem bittiğinde sorun tama yakın bitmiş olur.
İPL lazerle tedavisi mümkündür ancak 3-10 seans sürebilir.
İRC lazerle tedaiv 1-2 seansta tamamlanır.
Ameliyatla tedavisini yapmak teknik olarak mümkündür ama teknolojik yöntemler olduğu için ameliyat pire için yorgan yakmak gibi bir yaklaşım olur.

Vücuttaki Kırmızı Ben Tehlikeli midir?

Hayır genel olarak ciddi bir tehlikesi yoktur. Kanserleşme riski sıfırdır.
Şu riskleri vardır
1- Zamanla giderek büyüyebilir
2- Sayıları artabilir
3- Çarpma, yaralanma, zedelenme gibi durumlarda uzun süre kanamaya neden olabilir.

Aynı gruba giren diğer kan benlerine de kısaca değinecek olursak;

DiÄŸer Kan Benleri

Zararlı, zararsız, kanserleşme riski olan, büyüme riski olan türlere bir örnekte Kan Beni (hemanjiom) olarak gösterebiliriz. Hemanjiom atar damarın olduğu her yerde oluşabilen adından da anlaşılacağı gibi içinde yoğun damar bulunan şişliklerdir. Vücudun her yerinde görülebilir, bulunduğu yere göre hiçbir tehlikesi olmayacağı gibi ciddi hayati riskleride olabilir. Örneğin deride hiç sorun teşkil etmezken gözde yada beyinde olması hayati risk olarak bilinir.

Atardamar Kan Beni

Kan Beni Nasıl Anlaşılır?
Özel bir testi olmayıp, gözle rahatça görülebildiği için kolayca teşhis edilebilir. Ancak iç organlarda olanların teşhisi ultrason, doppler ultrason, anjiografi, tomografi veya MR gibi görüntüleme araçları ile teşhis edilir.

Neden Olur, Kimlerde Görülür?
Genellikle doğuştan olup, vücutta olanlar sonradan da oluşabilir. Neden oluştuğu bilinmemektedir. Toplu iğne başı kadar olabileceği gibi portakal kadar hatta bir bacağı kaplayacak kadar geniş olabilir. Damarsal kaynaklı olduğu için büyüme eğilimindedirler.

Kaç Çeşit Kan Beni Vardır?
Chery: Küçük damar benleridir, kızıl noktacıklar şeklindedir. Ciltten hafif kabarıktır, estetik kusur dışında ağrı sızı gibi şikayete sebep olmaz. Yaş ilerledikçe vücutta sayıları artabilir. Sürtünmeyle yaralanırsa uzun süre hafif kanama yapabilir.Tedaisi lazerle çok basittir.

Hemanjiom: Daha büyük yapılardır en sık dudaklarda görülür. Genellikle doğuştan vardır ve bebek büyüdükçe büyüyebilir. Kafanın yarısını kaplayacak büyüklüklere erişebilir. Büyüdükçe daha zor tedavi edilir. Vücudun her yerinde ve iç organlarda olabilir.

Şarap lekesi (port vien stein) ; Kırmızımsı mor leke şeklindedir. En çok yüz bölgesinde görülür. Dar bir alanda olabildiği gibi tüm yüzü dahi kaplayabilir. Ciddi estetik kusur yapar ama fiziki rahatsızlık vermez. Kol, bacak ve vücut gibi alanlardaki kıyafetle kamufle edilebilir ama yüz bölgesi sosyal sıkıntı yapar.

Gül Lekesi
Spider anjioma denir, örümcek ağı gibi görünen kılcal damar yumaklarıdır. Tedavisi diğerleri gibi yapılır.

Kan Beni Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ameliyat ; Sorunun yerleşim yeri, yapısı ve büyüklüğüne göre yöntem kullanılır. Çok tekrarlaması, abartılı iz bırakması, deformasyona neden olması ve yüksek risk sebebiyle ameliyatla tedavi büyük oranda terk edilmiştir ve daha çok teknolojiye sahip olmayan hastanelerde yapılmaktadır.

Ameliyatsız Tedavi Şekilleri

  • Lazer
  • Radyo frekans
  • Ä°RC
  • Termokoagülasyon
  • Köpük tedavisi

Bu yöntemler daha risksizdir. Tekrarlama ihtimali yok diyecek kadar azdır, fark edilir bir iz veya deformasyon kalmaz.

Yine yüz bölgesinde görülen kılcal varisler damar beni sınıfına sokulmaz. Yeni doğanlardaki damar benleri yakından takip edilmeli büyüme varsa erken dönemde tedavisi yapılmalıdır. Bunun dışında gül lekesi denilen hastalıkta bu guruba sokulabilir ancak gül lekesi daha çok leke gibidir yani çıkıntılı değildir.Bu şekilde yüzeysel olanları tedavisinde daha çok lazer kullanılır. Kırmızı kılcallar özellikle exotherme lazer etkili çözümdür.

Yazar Op. Dr. Atilla Kaya

İstanbul'da genel cerrahi uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Atilla KAYA, aynı zamanda medikal estetik uzmanlık belgesine sahiptir. Ameliyatsız ben aldırma yöntemleri ile neredeyse hiç bir iz kalmayacak şekilde hizmet vermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp Canlı Destek
Ä°letiÅŸim Bilgileri